0 0
Hamsi Pilav

Sosyal ağ Üzerinden Paylaş:

Ya da bu linki kopyalayıp paylaşabilirsiniz

Malzemeler

Kaç kişilik olsun?
1,5 kilo hamsi
Yarım kilo pirinç Pilavlık
3 adet orta boy soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
1 çay bardağı kuş üzümü
1 çay bardağı çamfıstığı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı
tereyağ
tuz

Bu Tarifi Defterime Ekle!

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Hamsi Pilav

  • 40 dk.
  • Kişi Sayısı 4
  • Orta

Malzemeler

Açıklamalar

Paylaş

Karadeniz ve Marmara Denizinin narin, yemesi kolay, lezzetli balığı, hamsi. Özellikle Karadeniz ile özdeşleşmiş bu balık ile birçok nefis yemekler yapılabilmektedir. Hamsi pilav da bunlardan biri. Yapımı oldukça basit ve doyurucu bu yemeğin tarifini herkese öneririm.

Hamsi Pilav

Hamsi, sadece lezzetli değil, aynı zamanda da bir şifa kaynağı.

Tezgahtaki balıklar ev yapımı hamsi pilav tarifinde kullanılacak.
Hamsi Pilav Tarifi – Hamsinin Faydaları

Hamisinin Faydaları

Hamsinin faydaları saymakla bitmez. Bol miktarda A ve D vitaminleri, omega-3 yağ asidi içeren hamsi, kalp damar hastalıklarından bizi korur. Eskimoların ve Giritlilerin stressiz, uzun süre yaşamalarının sırrı balığın bu özellikleri sayesindedir. Kolesterol sorununu önler. Düzenli kalp atışına olumlu katkı sağlar. Özellikle çocuklarda bedensel büyümeyi ve zihinsel gelişimi hızlandırır. Daha iyi görmemizi sağlar. Kanın incelmesini sağlar ve kansızlığa iyi gelir.

Taze Hamsiyi Nasıl Anlarım?

Taze hamsiyi anlamak için ilk olarak gözlerine bakmalısın. Parlak gözler, balığın taze olduğunu gösterir. Pulları kolayca kopmuyorsa hamsimiz tazedir. Tezgahtaki hamsilerin yanına gittiğinde rahatsız edici ağır bir koku varsa bayat demektir. Parmağınla derisine bastırdığında oluşan çukurluk, parmağını çektiğin gibi eski haline dönüyorsa; çukurluk kayboluyorsa balık taze demektir. Solungaçların kırmızı olması da balığın tazeliğinin bir başka kanıtıdır.

Hamsi Pilav Yapımında Püf Noktalar

Hamsili pilav yapımında kullanacağımız tepsiyi öncelikle yağlamak gerekiyor. Tepsiye dizeceğimiz hamsilerin yapışmasını istemeyiz. Hamsi pilav için tüm hazırlıkları bitirdikten sonra, tepsiyi fırına vermeden hemen önce tereyağ parçaları üstüne koyun ki üstteki balıklar kurumasın.

Malzemeler

  • 1,5 kilo hamsi
  • Yarım kilo pilavlık pirinç
  • 3 adet orta boy soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet kadar dereotu
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 1 çay bardağı çam fıstığı
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı zeytin yağı
  • Tereyağ
  • Tuz

Yapılışı

Pirinci yıkayıp sıcak suda bekletin. Bu arada soğanları küçük küçük doğrayın. Tencereye yarım su bardağı zeytin yağını döküp kızdırın. Soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından suda beklettiğimiz pirinçleri süzüp çam fıstıklarıyla birlikte ekleyin ve kavurmaya devam edin. Pirinç kavrulduktan sonra tuzu, kuş üzümünü ve 2 su bardağı suyu ekleyin. Kapağı kapatıp suyu çekene kadar pişirin. Suyu çekince karabiberi ve ince ince kestiğin dereotu ve maydanozu içine ekleyip karıştırın. Ilıyıncaya kadar bekletin. O arada balıkları kılçıklarından ayırıp temizleyin ve  iyice yıkayın. Fırın tepsisini ya da bor camı önce tereyağ ile yağlayın. Balıkları deri kısımları dışarı gelecek ve sık sık olacak şekilde tepsiye dizin. Pilavı tepsiye dizdiğiniz balıkların üstüne boşaltın. Ardından tekrar hamsileri deri kısmı yukarıda olacak şekilde sık sık dizin. Üstüne tereyağ parçalarını koyup 180° fırında 25 dakika, üstü kızarana kadar pişirin. Hamsili pilav servise hazır. Afiyet olsun.

Yemek tarifleri sağlıklı yaşam rehberi güncel bilgiler sitemize üye olun; nefis yemek tariflerini güzel ülkemizin güzel insanları ile paylaşın. Lezzet parmaklarında. 😉

Tabakta hamsi pilav görseli.
Hamsi Pilav Tarifi.

[os-widget path=”/yemekta/bu-tarifi-nas%C4%B1l-buldunuz” of=”yemekta” comments=”false”]

Sırasıyla

1
Bu Tamam

Pirinci yıkayın ve suda bekletin. Bu sırada soğanları küçük küçük doğrayın.

2
Bu Tamam

Tencereye yarım su bardağı zeytin yağını döküp kızdırın. Soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından suda beklettiğimiz pirinçleri süzüp çam fıstıklarıyla birlikte ekleyin ve kavurmaya devam edin.

3
Bu Tamam

Pirinç kavrulduktan sonra tuzu, kuş üzümünü ve 2 su bardağı suyu ekleyin. Kapağı kapatıp suyu çekene kadar pişirin. Suyu çekince karabiberi ve ince ince kestiğin dereotu ve maydanozu içine ekleyip karıştırın. Ilıyıncaya kadar bekletin.

4
Bu Tamam

Balıkları kılçıklarından ayırıp temizleyin ve iyice yıkayın. Fırın tepsisini ya da bor camı önce tereyağ ile yağlayın. Balıkları deri kısımları dışarı gelecek ve sık sık olacak şekilde tepsiye dizin.

5
Bu Tamam

Pilavı tepsiye dizdiğiniz balıkların üstüne boşaltın. Ardından tekrar hamsileri deri kısmı yukarıda olacak şekilde sık sık dizin.

6
Bu Tamam

Üstüne tereyağ parçalarını koyup 180° fırında 25 dakika, üstü kızarana kadar pişirin. Hamsili pilav servise hazır. Sıcak servis edin.

Funda Taş

Tarifle İlgili Yorumlar

Bu tarif için henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun
Tabakta nar ekşili domates salatası.
Önceki
Nar Ekşili Domates Salatası
Sonraki
Trileçe Tatlısı
Tabakta nar ekşili domates salatası.
Önceki
Nar Ekşili Domates Salatası
Sonraki
Trileçe Tatlısı

3 Yorumlar Yorumları Gizle

Yorumlarınızı bekliyoruz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.