0 0
Edirne Tava Ciğeri Tarifi Edirne Ciğerinin Püf Noktaları

Sosyal ağ Üzerinden Paylaş:

Ya da bu linki kopyalayıp paylaşabilirsiniz

Malzemeler

Kaç kişilik olsun?
700 gram dana ciğeri
Yeteri kadar un
Yeteri kadar ayçiçek yağı
kekik

Bu Tarifi Defterime Ekle!

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Edirne Tava Ciğeri Tarifi Edirne Ciğerinin Püf Noktaları

Edirne tava ciğeri tarifi ve Edirne ciğeri püf noktaları burada! Edirne ciğerinin lezzet sırrını bulduk!

  • 47 dakika
  • Kişi Sayısı 2
  • Kolay

Malzemeler

Açıklamalar

Paylaş

Edirne tava ciğeri tarifi Edirne ciğerinin püf noktaları, tüm ayrıntılarıyla bu tarifimizde! Edirne tava ciğerinin yapımı gerçekten çok kolay. Tabi, lezzetini tam manasıyla yakalamak istiyorsanız, ciğerin tarifindeki küçük sırlarını bilmelisiniz. 😉 Püf noktalar başlığımızda, tava ciğer tarifinin sırlarını bulabilirsiniz. Edirne’nin usta ellerinden çıkmış, “yaprak ciğer” olarak da anılan Edirne tava ciğerini yemeyenlere, bu lezzeti mutlaka tatmasını öneririm. Özellikle de Edirne’de. Ayrıca yazın, Edirne’ye yolunuz düşerse, Selimiye Camisini görün, çıtır yaprak ciğerini yiyin ve ardından, Meriç Nehri’nin muhteşem manzarasını, çay eşliğinde izleyin. Şimdi tarif zamanı.

Meriç Nehri kenarında, Edirne tava ciğeri yemek.
Edirne Meriç Nehri ve Meriç Köprüsü.

Edirne Tava Ciğeri Tarifi Edirne Ciğerinin Püf Noktaları

Edirne’nin meşhur tava ciğerini yapmaya başlamadan önce kullanacağınız araç gereçlerin kalitesine mutlaka dikkat etmelisiniz. Ciğerleri kağıt gibi ince kesebilmek için keskin bıçağa ihtiyacınız olacak. Ciğerleri, alüminyum tavada pişirmek, yağın daha hızlı kızması ve hazır hale gelmesi için avantajlı. Ama sağlık açısından demir dökme tavalar daha iyi. Seçim sizin. Ciğerleri yıkadıktan sonra, kanının iyice süzülmesi için bir süzgeç kullanmanız gerekecek. Ciğerin 2 yaşından küçük danadan olması lezzetini arttıracaktır. Bunu da kasaplarda bulmak zor olabilir. Bu durumda kötü kokmayan, bozulmamış ciğer işinizi görecektir. Rengi çok koyulaşmış, siyahlaşmış ciğer, bayatlamış demektir. Un, normal, beyaz un olmalı. Ciğerleri kızartmada kullanacağınız yağ ise, ayçiçek yağı.

Edirne tava ciğeri ve püf noktaları.
Edirne Tava Ciğeri Edirne Tava Ciğerinin Püf Noktaları.

Araç gereçler hazırsa, yaprak tavanın malzemelerine geçebiliriz sayın seyirciler.

Malzemeler

  • 700 gram taze dana ciğer
  • Kekik
  • Yeterince beyaz un
  • Yeteri kadar ayçiçek yağı

Malzemeler bu kadar. Bakın bu 4 malzemeyle nasıl bir lezzet doğuyor! Sırada yapılışı var efendim.

Yapılışı

Edirne Tava Ciğeri Tarifi Edirne Ciğerinin Püf Noktaları.
Edirne Tava Ciğeri Tarifi Edirne Ciğerinin Püf Noktaları.

Öncelikle taze ciğeri zarından ve sinirlerinden, narin bir şekilde arındırılması gerekiyor. Ciğer, zarıyla vedalaşmalı. Ardından ciğeri, keskin bir bıçak yardımıyla kesme tahtası üstünde, 1-2 mm kadar incelikte dilimleyin. Ciğerin zarını çıkarmakta ve ince ince kesmekte zorlanıyorsanız, bu işlemleri kasabınıza yapması için rica edebilirsiniz.

Şimdi, ciğerleri yıkama zamanı.

Dilimlediğiniz ciğerleri bir süzgece boşaltın. Kanı arındırmak için ciğerleri güzelce yıkayın. Kanının süzülmesi için 5 dakika dinlendirin. Sonra ciğerleri bir daha yıkayın ve tuzlayın. Tuzlama işlemindeki amaç,  kanın bir daha oluşmasını engellemek. Buzdolabında yaklaşık 25-30 dakika dinlendirin.

Ciğeri zarından arındırma, temizleme ve dinlendirme derken, buraya kadar her şey tamam. Hazırsanız, sıra geldi, küçük ama lezzeti büyük sırrımıza. 😉 Lezzetin sırrı kekikte gizli. Pişirmeden önce, ciğerlere kekik serpin ve güzelce harmanlayın. Kekiğin o güzel kokusu, aroması ciğerlere iyice işlesin istiyorsanız, biraz daha dinlenmeye bırakabilirsiniz.

Not: Kekik, bu tarifin püf noktası. Edirne ve civarında yetişen büyük baş hayvanlar, kekikle beslenmektedir. Haliyle hayvanın eti doğal lezzete kavuşmaktadır. Ben de bu tadı yakalamak için malzemelere kekik ilave ettim.

Hadi, yağı kızdıralım!

Tavaya ayçiçek yağını dökün ve ocağın altını yüksek açın. Yağ kıza dursun; siz de o arada, ciğerleri una bulayın. Geniş bir kap içerisine unu yayın ve ciğerleri unun üstüne boşaltın. Ciğerleri unla iyice harmanlayın ve yaprak ciğerlerin her yerine unla kaplanmasını sağlayın. Ciğerlere yapışan unun pişirme esnasında topaklanmaması için, ciğerleri undan çıkarıp hafifçe sallayın. Bu sayede ciğerin üstündeki unu da inceltmiş olacaksınız. Ciğer ince, ciğeri kaplayan un ince, yağ da yeterli ısıya ulaştıysa, pişirmeye geçebiliriz.

Yağın yeterli ısıya geldiğini anlamak için içine bir yaprak ciğer bırakın. Bıraktığınız anda, ciğer yağın üstünde hareketli dans etmeye başladıysa; yani kızarıyorsa, diğer ciğerleri de tavaya atın. Kevgir ile ciğerleri çevirin. 1 dakika içinde ciğerler pişecektir. Pişen ciğerleri süzdürüp bir tabağa alın ve diğer ciğerleri de bu şekilde pişirmeye devam edin. Edirne tava ciğerimiz, servise hazır. Yanına da Karaağaç acı biberi (Karaağaç sivrisi) iyi gider.

Karaağaç'ta yetişen, tava ciğerin yanında ikram edilen biber görseli.
Edirne Karaağaç Biberi.

Her yerde bulabileceğiniz bir biber olmadığı için, siz en iyisi soğan, domates, biber ve sumakla hazırlayacağınız salatayı yanında servis yapın. Bir de soğuk ayran. Afiyet olsun efendim.

Edirne Tava Ciğeri Tarifi Edirne Ciğerinin Püf Noktaları

Edirne Tava Ciğeri Tarifi Edirne Ciğerinin Püf Noktaları.
Edirne Tava Ciğeri Tarifi Edirne Ciğerinin Püf Noktaları.

Aslında, araç-gereçlerden, malzemelerden ve tava ciğerinin tarifini verirken püf noktalara değinmiştim. Şimdi bunları madde madde sıralayalım. İşte Edirne ciğerinin püf noktaları:

  • Dana ciğer, taze olmalı. Alacağınız ciğerin rengi siyahlaşmış olmamalı.
  • Ciğeri yaprak gibi ince kesmek için keskin bir bıçağınız olmalı.
  • İnce alüminyum tavada yağ daha hızlı kızar. Tava ciğerin pişirilmesinde idealdir.
  • Ciğerleri dilimledikten sonra kanından iyice arındırın. 2 kere yıkamak en doğrusu olacaktır.
  • Ciğerleri yıkadıktan ve dinlendirdikten sonra kekikle harmanlayın.
  • Kullanacağınız un, normal beyaz un olmalı.
  • Ciğerleri 1 dakika pişirmek yeterli.

Son sözlerimiz; kullanacağınız gereçler, ciğerin kalitesi ve verdiğimiz püf noktalar ile yaprak ciğer çok güzel olacak. Umarız, Edirne tava ciğeri tarifi Edirne ciğerinin püf noktaları yazımız ile aradığınız lezzeti yakalarsınız.

Sırasıyla

1
Bu Tamam

Ciğerleri zarından ve sinirlerinden ayırın.

2
Bu Tamam

Kanı arındırmak için ciğerleri 2 kere güzelce yıkayın. Ardından tuzlayın ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin.

3
Bu Tamam

Ciğerlere kekik serpin ve güzelce harmanlayın. Kekiğin kokusu ve aroması ciğerlere iyice işlemesi için, biraz daha dinlenmeye bırakabilirsiniz.

4
Bu Tamam

Geniş bir kap içerisine unu yayın ve ciğerleri unun üstüne boşaltın. Ciğerleri unla iyice harmanlayın ve yaprak ciğerlerin her yerine unla kaplanmasını sağlayın. Ciğerlere yapışan unun pişirme esnasında topaklanmaması için, ciğerleri undan çıkarıp hafifçe sallayın.

5
Bu Tamam

Ciğerleri kızgın yağa atın ve 1 dakika kadar pişirin.

Funda Taş

Tarifle İlgili Yorumlar

Bu tarif için henüz yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun
Izgara levrek tarifi ıspanak yatağında ızgara levrek yapılışı
Önceki
Izgara levrek tarifi ıspanak yatağında ızgara levrek
Kokoreç Tarifi Evde Kokoreç Yapımı - Yarım ekmek kokoreç görseli.
Sonraki
Kokoreç Tarifi Evde Kokoreç Yapımı
Izgara levrek tarifi ıspanak yatağında ızgara levrek yapılışı
Önceki
Izgara levrek tarifi ıspanak yatağında ızgara levrek
Kokoreç Tarifi Evde Kokoreç Yapımı - Yarım ekmek kokoreç görseli.
Sonraki
Kokoreç Tarifi Evde Kokoreç Yapımı

4 Yorumlar Yorumları Gizle

Ciğere kekiği hiç düşünmemiştim hocam. Denedim gerçekten nefis oldu. Süpersin. 😉

Yorumlarınızı bekliyoruz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.